Welke patronen heb jij?

Deze filigrain lamp geeft een prachtig patroon op je plafond. Elk gaatje is heel bewust en volgens een perfecte structuur op de juiste plek aangebracht. In ons leven creëren wij ook patronen. Soms heel bewust en op de juiste plek, maar heel vaak ook onbewust en ingegeven door onze opvoeding, omgeving of ervaringen. Daardoor blijven we bepaalde dingen doen, of houden we vast aan ideeën of opvattingen die ons eigenlijk niet meer dienen. We handelen op de automatische piloot. Dat is lekker makkelijk en geeft ons rust. Ben jij je bewust hoeveel ingesleten patronen je zelf hebt?

Er is iets dat jou tegenhoudt

Die patronen kunnen je namelijk ook flink in de weg zitten, en dat heb je zelf vaak niet eens in de gaten. Misschien herken je het wel: diep vanbinnen knaagt er iets. Je gaat wel naar je werk, maar krijgt er niet echt energie van. Je maakt telkens dezelfde beslissingen, je reageert op dezelfde manier op wat er buiten jou gebeurt, terwijl er ook een stem in je zegt dat je het graag anders wilt. Zo zijn er tal van voorbeelden van ingesleten patronen. Wat maakt het toch dat er een stem in je is die graag iets wil of juist niet meer wil, maar dat er toch iets is wat je tegenhoudt?

De eerste stap naar verandering

Waarschijnlijk is dat zo’n ingesleten patroon of overtuiging dat jou lekker op de automatische piloot wil laten gaan. Gedrag wat je altijd hebt, voelt op een bepaalde manier ook veilig. Op het moment dat je dat in de gaten hebt, heb je de eerste stap in jouw ontwikkeling – in de verandering – al gezet. Je bent je bewust dat het patroon jou niet meer dient. De tweede stap is dit patroon werkelijk te doorbreken en weer grip te krijgen op jouw eigen keuzes.

Zit je in zo’n situatie en kun je hulp gebruiken bij het doorbreken van de patronen die jou niet meer dienen? Neem vrijblijvend contact met me op voor een eerste kennismakingsgesprek.