Keuzes maken en veranderen

Heb jij hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Weet dan dat er praktische methodes bestaan waarmee ik jou kan helpen.

Belangrijke waarden

Om keuzes te maken die goed zijn voor jou is het essentieel om erachter te komen wat jouw waarden zijn. Waarden zijn de dingen die voor jou echt belangrijk zijn, bijvoorbeeld vrijheid, liefde, harmonie, of respect. Als je jouw waarden kent en ook weet welke belangrijker is dan de ander, kun jij je afvragen of de keuze ondersteunend is aan jouw waarden. Als je hier geen rekening mee houdt, kom je vroeg of laat namelijk met jezelf in conflict.

Gestelde doelen testen

Bij het stellen van doelen is het belangrijk om deze goed te testen op mogelijke nadelen. Een doel dat goed lijkt kan nadelen hebben voor jezelf of het grotere geheel, zoals je gezin, of je bedrijf. De oplossing kan zijn om het doel anders te formuleren. Ook kun je onderzoeken of de nadelen weggenomen kunnen worden, of ontstaat er misschien een diep besef dat de nadelen toch zwaarder wegen dan de voordelen.

Het antwoord zit in jezelf

Weet dan dat bij elke vraag over jezelf jij het antwoord eigenlijk al weet. Ieder mens heeft namelijk in zichzelf de hulpbronnen beschikbaar die nodig zijn om keuzes te maken of voor verandering. Jij dus ook, alleen heb je dat niet altijd in de gaten. Je kunt het zien als een bibliotheek waarbij je een bepaald boek zoekt dat je niet direct kunt vinden. Bij jou werkt dat ook zo. Door de zaak te ordenen kun je in jezelf vinden wat nodig is om verder te komen.

Als coach kan ik je helpen bij het ordenen en zichtbaar of voelbaar maken van jouw antwoorden. Ook help ik je bij het vinden van jouw waarden en het voelen wat voor jou echt belangrijk is. Ben jij benieuwd of een coachingstraject ook iets voor jou kan zijn? Neem dan contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.