Mindset en creatiekracht

Vraag jij je weleens af of je goed genoeg bent, en waarom bij anderen altijd alles wél lukt? Besef dan dat ook jij meer kunt dan je nu denkt.

Creëren met onze mindset

Wij mensen zijn echte creatiemachines. We creëren elke dag onze eigen wereld met onze eigen waarheden. Er is een chinees spreekwoord wat zegt: “Kijk uit wat je wenst. Het zou wel eens waar kunnen worden.” Wat mij betreft zit daar de angel in het verhaal. We wensen ons namelijk van alles, maar staan vaak niet lang stil bij wat we wensen. Misschien zijn we wel bijna goddelijke scheppers, maar vaak hebben we niet in de gaten wat we met onze mind allemaal scheppen en of we dat wel willen. Zo kent de Engelse taal de term ‘self-fulfilling prophecy’. De medische wereld praat over ‘het placebo-effect’. Beiden zijn creaties van de mind. Vraag je eens af wat jij – bewust of onbewust – allemaal zelf met je mind creëert, zowel positief als negatief.

Het onderbewustzijn

Veel van wat er bij ons gebeurt, gebeurt in ons onderbewustzijn. Ons brein gaat namelijk onbewust op zoek naar de bevestiging van dat waar het al in gelooft. Het maakt dus veel uit waar je in gelooft. Ook kunnen de hersenen maar een gedeelte van de informatie die binnenkomt daadwerkelijk verwerken. We maken dus de hele dag door keuzes wat we wel en niet laten binnenkomen. Deze keuzes worden voor een groot deel beïnvloed door onze overtuigingen.

Overtuigingen bepalen ons gedrag

Overtuigingen kunnen ondersteunend, maar ook beperkend zijn. Overtuigingen bepalen iemands gedrag en zonder dat we beseffen blijken overtuigingen een keuze te zijn, ook al lijkt dat soms niet zo. Gelukkig kun je beperkende overtuigingen ombuigen zodat ze niet of minder beperkend worden.

Werkelijke ervaringen en mindset

Ons lichaam en onze geest zijn een eenheid. Ons lichaam heeft directe invloed op onze geest, maar ook andersom. Door geestelijke trauma’s kunnen lichamelijke klachten ontstaan, maar ons denken kan ons lichaam ook positief beïnvloeden.

Onze hersenen maken namelijk geen verschil tussen een ervaring die werkelijk heeft plaatsgevonden, en het intensief erover denken. Daardoor voel je dezelfde emotie bij het opnieuw oproepen van een ervaring als tijdens de daadwerkelijk ervaring. Maar door een intense emotie op te roepen, kun je invloed uitoefenen op je eigen lichaam.

Als je bepaalde dingen wilt bereiken of af wilt rekenen met beperkende overtuigingen, dan kun je dat realiseren met jouw mindset. Met een coachingstraject kan ik je helpen bij het veranderen van jouw mindset. Hierdoor ga je de dingen daadwerkelijk anders beleven en verandert de uiteindelijke uitkomst ook. Neem hiervoor contact met me op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.